Botulinum toksin uygulamasında sıkça sorulanlar
- Botoks nedir? Halk arasınds botoks olarak anılan ürünler, Sağlık Bakanlığınca da ilaç kategorisinde değerlendirilen tıbbi kullanım amacı ile üretilmiş nörotoksinlerdir. Bu toksinler kas – sinir kavşağında etkisini göstererek kasların geçici olarak kasılma becerilerini ortadan kaldırırlar.
- Türkiyede hangi ürünler lisanslı olarak kullanımdadır? Türkiyede Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilerek belli endikasyonlar dahilinde kullanımları onaylamış, şu anda, 3 adet ticari botoks ürünü bulunmaktadır. Bunlar Botox, Dysport ve Nabota isimli ürünlerdir.
- Botoksun etkisi kalıcı mı geçici midir? Etki geçicidir. Kullanılan ürüne göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama 3 ila 5 ay arasında etkinlikten bahsedilebilir.
- Botoksun etkisi hemen mi başlar? Ürünler arasında değişkenlik olmakla birlikte etki genellikle 3üncü gün civarı hafif olarak başlar, bir hafta ile 10 gün arasında tam etki gözlenir.
- Botoks yaptırdıktan sonra kontrole gitmeli miyim? Doktorunuz bu konuda sizi aydınlatacaktır. Genellikle 1 hafta ila 10 gün arasında hastalar değerlendirilerek etkinliğin gözlenmesi, eğer gerekiyorsa bazı bölgelere ek rötuşların yapılması söz konusu olabilir.
- Tüm yüze uygulma yapmak mümkün müdür? Botulinum nörotoksinlerin kozmetik amaçlı kullanımlarında Amerikan FDA kurumu tarafından onay alınan bölgeler kaş arası çizgileri ve göz kenarındaki kaz ayağı çizgileridir. Toksin erişkin hastalarda bu çizgilerin geçici olarak azaltılması amacı ile kullanımı için onay almıştır. Diğer kullanım bölgeleri doktorunuzun kişisel tecrübeleri doğrultusunda olabilir.
- Botoksun etkisini sevmedim, nasıl geri döndürebilirim? Botulinum nörotoksinlerin etkisini geri döndürnek için bilimsel olarak etkinliği ispatlanmış ticari bir ürün bulunmamaktadır. Hastanın beğenmediği etkiye yönelik olarak yardımcı tedavilerin uygulanması sözkonusu olabilir.