Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi nedir? Vitamin iğnesi yapıyor musunuz? Gençlik aşısı yapıyor musunuz? Cilt canlandırma, ışıltı kazandırma yapıyor musunuz? Aslında buna benzer soruları ben ve meslektaşlarım hastalarımızdan sıkça duymaktayız. Tüm bu sorular genel anlamda mezoterapi uygulamaları dediğimiz deri içerisine yapılan minik enjeksiyonları ifade etmektedir. Bu enjeksiyonlar ile deriye verdiğimiz antioksidan, vitamin, mineral, enzim, aminoasit ve benzeri biyoaktif maddeleri değişik oranlarda içeren ürünler ise mezoterapi ürünleri olarak tanımlanırlar. Mezoterapi ürünleri sıklıkla mikro-iğneler vasıtası ile yüzeysel deri içi enjeksiyonları şeklinde uygulansa da bazen özel üretilmiş el aletleri ile deri hafif tahriş edildikten sonra deri üzerine püskürtme şeklinde de uygulanabilirler.
Aslında bu ürünlerin uygulanmaları esnasında deride oluşan mikto travma ve mikro kanamalar iyileşmenin başlamasında tetik rolü oynamaktadır. Yani doktorunuz mikro iğne ile deriyi deldiğinde orada oluşan kanama ve bu esnada açığa çıkan pıhtılaşma ve büyüme faktörleri yara iyileşmesini başlatan tetikleyicilerdir. Bu süreçte o bölgeye yoğun şekilde göç eden iyileşme hücreleri iyileşme sürecini hem yönetir hem de yürütürler. Mezoterapi ürünlerinin içeriklerinde bulunan maddeler ise bu iyileşme ve yeniden yapılanma sürecinde kişinin kendi hücreleri tarafından değişik oranlarda ve etkinlikte birer hammadde olarak kullanılmaktadırlar.
Mezoterapinin etkinliği kullanılan ürünün içeriğine ve kişinin metabolizmasına çok bağımlıdır. Her ürün ne yazık ki her hastada aynı sonucu vermeyebilir. Bu nedenle uygulamalardan önce doktorunuzun hangi ürünü kullandığını ve o ürünün neler içerdiğini öğrenmeniz önemlidir. Sormanız gereken bir diğer soru ise mezoterapinin tek seans mı yoksa ardışık çoklu seanslar halinde mi uygulanacağıdır. Her iki tipte uygulama da mümkündür ama üründen ürüne değişkenlik gösterebilir.
Peki mezoterapiden beklentimiz ne olmalıdır? Mezoterapide hedef kişinin deri kalitesinin arttırılmasıdır. Amaç kişinin daha parlak, daha iyi nemlenen (hidrate olan), daha yumuşak bir deriye kavuşmasıdır. Bazı hastalarda deride oluşan aşırı pigment birikimi de mezoterapi uygulamalarından fayda görebilmektedir. Bilinmesi ve iyi anlaşılması gereken bir diğer nokta ise mezoterapinin sarkan bir yüzü tek başına toparlamayacağı, derin bir kırışıklığı açmayacağı ya da çökük olan bir bölgeyi doldurmayacağıdır. Bu tip sorunlarınız var ise doktorunuz muhtemelen bunlar için size başka önerilerde bulunacaktır.