Burun Ameliyatları İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  • Ameliyat lokal anestezi ile olur mu? Teknik olarak lokal anestezi ile burun ameliyatı yapmak mümkün olsa da günümüzde pek çok cerrah hasta ve ameliyat konforu açısından genel anesteziyi tercih emektedir. Ameliyat esnasında oluşabilen kanamaların geniz bölgesine sızabilmesi ve bunun uyutulmayan hastayı rahatsız etmesi, derin dokuların uyuşturulma aşamasındaki konforsuzluklar gibi nedenler pek çok cerrahı ameliyatları genel anestezi altında yapmaya yönlendirmektedir. Ayrıca günümüzde genel anestezinin solutulan ilaçlar ile değil damardan verilen çok daha kontrollü ilaçlar ile uygulanıyor olması da genel anestezinin güvenirliğini ve konforunu oldukça arttırmıştır. Tüm bunlarla birlikte anestezinin tipini belirlemede en önemli koşul hasta, cerrah ve anestezi uzmanı tarafından ortak bir kararın alınmasıdır.

  • Ameliyatta tampon kullanmak şart mıdır? Bundan 30-35 sene önce neredeyse her burun ameliyatında kullanılmakta olan şerit şeklindeki tamponlar, çıkartılma aşamasında hastalara yaşattıkları konforsuzluk nedeniyle oldukça kaygıya yol açmışlardır. Günümüzde tampon ihtiyacı olduğunda burun içi mukozasına yapışmayan, içerisinde hava geçiş deliği de olan modern tamponlar yaygın olarak kullanılmakla birlikte pek çok cerrah tampon kullanmamayı da tercih edebilmektedir. Nihai karar cerrahın uyguladığı tekniğe göre ameliyat sonrasında yapacağı değerlendirmeye bağlıdır.

  • Ameliyat sonrasında hastanede yatmak gerekir mi? Genel anestezi altında gerçekleştirilen tüm ameliyatlarda hastaların ameliyat sonrasında belirli bir süre hastanede tutulmaları gerekir. Bu esnada hastanın yaşamsal fonksiyonları sık aralıklarla sağlık personeli tarafından takip altında tutulur. Ayrıca hastalara ağrı kesici, mide koruyucu, antibiyotik gibi ilaçlar damar yolu vasıtasıyla hızlı bir şekilde verilerek gerekli destek tedavi sağlanır. Her şeyin yolunda gitmesi ve hastanın 4-6 saat içerisinde ağızdan yiyip içmeye sorunsuz başlaması, ek bir destek tedaviye ihtiyaç duymaması durumunda eğer ameliyatı gerçekleştiren cerrah da uygun görür ise hastalar taburcu edilebilir. Bununla beraber genel uygulama hastaların 1 gece hastanede kalmaları yönündedir.

  • Burun alçısı ya da atel-splint her ameliyatta uygulanır mı? Estetik burun ameliyatları esnasında burun çatısını oluşturan kemik ve kıkırdaklara cerrahi olarak müdahale edilir. Kontrollü olarak kesilen, törpülenen kemikler ya da şekillendirilen kıkırdaklar çevre dokularda ödeme yol açarlar. Bu ödemin miktarı ameliyattan ameliyata, kişiden kişiye değişebilir. Hem ödem oluşumunu kontrol altında tutmak hem de şekillendirilmiş olan iskelet yapıları korumak adına 1 hafta civarında alçı ya da atel-splint uygulaması hemen hemen her estetik burun ameliyatı sonrasında gerekmektedir. Sadece burun ucundaki kıkırdaklara ya da burun içerisindeki septum kıkırdağına müdahale edilen vakalarda ise alçı ve atel kullanılmayabilir.

  • Optik gözlük kullanımı ameliyat sonrası süreçte problem yaratır mı? Ameliyattan hemen sonraki dönemde hastalar gözlüklerini alçının üzerine yerleştirerek kullanabilirler. Alçı çıktıktan sonra da yine dikkatli bir şekilde gözlük takılabilir. Sadece olası darbelere neden olabilecek aktivitelerden (temas sporları) gibi kaçınmak gerekecektir.

  • Ameliyat ile kaldırılan burun ucu zamanla düşer mi? Aslında bu sorunun tek doğru cevabı yoktur. Burun ucu kıkırdakları ameliyat esnasında küçültülebilir, dikişlerle şekillendirilebilir ya da konumları, rotasyonları değiştirilebilir. Tüm bunlar hasta için uygun görülen burun ucu yüksekliğini ve burun ucu kalkıklığını sağlamak için yapılır. Kıkırdakların yeni pozisyonlarını korumak amacı ile eriyen ve erimeyen dikişler kullanılarak kıkırdaklar tespit edilir. Eriyen dikişlerin erime sürecinde kıkırdaklarda önceden de öngörülen bir pozisyon değişikliği oluşabilir ki bu zaten cerrah tarafından planlanmış olan bir durumdur. Hastaların bir kısmı tarafından burun ucunda düşme gibi algılanan şey ise çoğu zaman birkaç hafta içerisinde burun ucundaki ödemin azalmasına bağlı olarak gelişen değişikliktir. Bu süreçte ödem ile şişkin duran burun derisi tekrar burun kıkırdaklarının üzerine oturmaya başlar yani bir nevi sıkılaşıp küçülür.

  • Bir kez ameliyat olmuş burun bir daha ameliyat edilebilir mi? Kozmetik ya da fonksiyonel sebepler ile bazı durumlarda tekrar cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Bu müdahaleler kimi zaman ilk ameliyatı gerçekleştiren doktor kimi zaman ise farklı doktor tarafından yapılabilmektedir. Burada hem hastanın isteği hem de cerrahın değerlendirmesi önemlidir. Genel kanı ameliyat sonrası belli iyileşme sürecinin beklenmesi ve en erken 6 ay hatta 1 sene sonra buruna tekrar müdahale edilmesidir. Bununla birlikte bazı tıbbi özel koşulların varlığında bu süreler daha erkene çekilebilir. Günümüzde gelişen teknikler ile ikincil, üçüncül ameliyatlarda da ilk ameliyatlar kadar yüksek başarı oranlarına ulaşılmaktadır. İkincil müdahalelerde kimi durumlarda burun iskelet yapısını desteklemek için vücudun başka yerlerinden kıkırdak yaması almak gerekebilmektedir. Bu amaç için ise ile en çok kulaklara ya da kaburgalara baş vurulur.